Μια μικρή ιδέα, σχετικά με την Τέχνη του Sushi...
Sushi ή αλλιώς Zushi, είναι ένα είδος φαγητού που ανήκει στην Ιαπωνική Κουζίνα. Ξεκίνησε να αναπτύσσεται κατά το 12ο αιώνα μ.Χ., αρχικά ως τρόπος συντήρησης των δυο βασικών τροφίμων του Ιαπωνικού λαού (ρύζι και ψάρι) , σκεπάζοντας τα ψάρια με βρασμένο ρύζι, το οποίο "ξίνιζε", λόγω της αναερόβιας αναπνοής των βακτηριδίων που βρίσκονταν στα ψάρια, με αποτέλεσμα το "πάστωμα" τους, εμποδίζοντας ουσιαστικά τη διαδικασία της σήψης.
Με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της εγχώριας κοινωνίας, το απλό αυτό φαγητό των οικογενειών των ψαράδων, άρχισε να ανεβαίνει σε ανώτερες κοινωνικές τάξεις, προσαρμοσμένο κάθε φορά στις διαφορετικές τους γευστικές παλέτες καθώς και το κοινωνοικο-οικονομικό επίπεδο των διαφόρων περιοχών. Επακόλουθο αυτών είναι η δημιουργία δυο “στυλ” σούσι, εκείνη του Eda-mae και του Kaiseki καθώς και το διαχωρισμό των ειδών του στις τρεις δημοφιλέστερες κατηγορίες που είναι τα : Nigiri, Maki και Sashimi.
Nigiri: Μια μικρή ποσότητα ρυζιού σε κυλινδρικό σχήμα, σκεπασμένο με μια λεπτή φέτα ψαριού.
Maki: Ρολά ρυζιού με γέμιση κάποιο είδος ψαριού ή (και) λαχανικού, του οποίου το σχήμα επιτυχάνεται χάρη σε ένα φύλλο πεπιεσμένου φυκιού (nori), όπως οι Αιγυπτιακοί πάπυροι και με την βοήθεια ενός πλέγματος λεπτών βεργών μπαμπού (όμοια με τα σουβλάκια), το οποίο λέγεται maki-shu. Αξίζει να σημειωθεί η υψηλή διατροφική αξία των φυκιών καθώς συστήνεται, τα άτομα που πάσχουν απο θυροειδή, να συμβουλεύονται ΠΡΩΤΑ τον θεράποντα ιατρό τους, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε Ιώδιο (Ι) και Ψευδάργυρο (Zn).
Sashimi : Φέτες ωμού ψαριού.
Στο σημείο αυτό αξίζει να γίνει μνεια για την κατηγορία που λέγεται Chirashi, όπου ένα μπλωλ με ρύζι γαρνίρεται με ψάρια και λαχανικά σε ζυγό πάντα αριθμό, μια μορφή Sushi, που προσεγγίζει κατά το “τούμπαλιν”, την πρωταρχική του μορφή
Ο τρόπος που τρώγονται τα Sushi, γίνεται είτε με το χέρι, είτε με τα γνωστά «ξυλάκια», chopsticks, για το λόγο αυτό το μέγεθος τους είναι αρκετά μικρό. Λόγω των βακτηριδίων που υπάρχουν στο ωμό ψάρι, καταναλώνονται παράλληλα μαζί με washabi, μια πράσινη πάστα που φτιάχνεται απο την ρίζα του ομώνυμου φυτού, με γεύση όμοια με το hourseradish, η οποία διαλύεται μέσα σε soya sauce, μαύρη σάλτσα απο σόγια, με αλμυρή γεύση, ενώ συνοδεύεται κι απο ωμό Daikon, (ρέβα) λεπτές φέτες τζίντζερ τουρσί και φύλλα Shiso, τα οποία όλα έχουν αντισηπτικές ιδιότητες καθώς βοηθούν και στην πέψη.
Όσον αφορά τα αφεψήματα, μπορεί να είναι ζεστό πράσινο τσάι, δίχως καμία προσθήκη ζάχαρη και φυσικά το Sake, ένα λευκό ρυζόκρασο που καταναλώνεται χλιαρό το χειμώνα ή σε θερμοκρασία δωματίου το καλοκαίρι. Προσωπικά το προτιμώ με σφηνάκια παγωμένης βότκας και μπόλικο washabi!
Όσον αφορά τα αφεψήματα, μπορεί να είναι ζεστό πράσινο τσάι, δίχως καμία προσθήκη ζάχαρη και φυσικά το Sake, ένα λευκό ρυζόκρασο που καταναλώνεται χλιαρό το χειμώνα ή σε θερμοκρασία δωματίου το καλοκαίρι. Προσωπικά το προτιμώ με σφηνάκια παγωμένης βότκας και μπόλικο washabi!
Με τσάι, sake ή βότκα πάντως... Kampai! …σα να λέμε “Στην Υγειά σου” δηλαδή στα Ιαπωνικά. ;-)
Θέλω να προλάβω να κάνω το πρώτο σχόλιο... Χα! Πρόλαβα. Μετά θα διαβάσω την ανάρτηση..
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι γαμάτη, το ξέρω!
Xaxaxaxa!!! Πάντα είσαι!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για το ποδαρικό!
Έλα, εγώ τη διάβασα και μετά σχολίασα, δεν παίζω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδες Tremens μου! Όταν παίζουμε με τους "κανόνες", πάντα βγαίνουμε χαμένοι!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για την συμπαράσταση.
Και τι ήθελα και το διάβασα; Άνθρωπος που καίει τα μακαρόνια, προσπαθεί να διαβάσει για σούσι. Καλά κρασιά ή καλά σάκε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή αρχή Μπενάκο και ας μην είναι ο τομέας μου. Εγώ θα ρίχνω καμια ματιά που και που μήπως και περάσει τίποτα στο υποσυνείδητο και γίνει ποτέ το θαύμα!
(όταν έχω απορίες, για το πώς γίνονται -όσα σκέφτομαι αλλά ποτέ δεν κάνω- φαγητά, σ' εσένα θα απευθύνομαι)
Φιλιά :)
καις τα μακαρόνια; Τι σπάνιο ταλέντο είναι αυτό;
ΔιαγραφήΝαι αμέ! Εννοείται πως τα καίω. Θέλεις τη συνταγή;
ΔιαγραφήΕννοείται!!!
ΔιαγραφήΤο να καίγονται τα μακαρόνια, ορκίζομαι δεν το έχω ξαναδεί!
ΔιαγραφήΣε πάω πάντως στοίχημα, πως αν αποφασίσεις να μαγειρέψεις σοβαρά, ούτε η Βέφα δεν σε πιάνει!
Ναι ρε συ, όμως εγώ έτρεξα. Εσύ έτρεξες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτρεξα αλλά ήρθα δεύτερος ο δύστυχος...
ΔιαγραφήBen,σπέσιαλ η ιδέα σου γι'αυτό το blog.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Νάσια έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τη μαγειρική και θα σε επισκέπτεται και'δω .
Καλό βράδυ.Κ
Να της δώσεις πολλά χαιρετίσματα και να της πεις ότι μου λείπει!!!
ΔιαγραφήBen αγαπημένε μου, είναι εξαιρετικό. Η σκέψη σου είναι εκπληκτική! Σε φιλώ γλυκά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Tremens μου. Θα σε περιμένω για ένα κανονικό τραπέζι όποτε θέλεις!
ΔιαγραφήΤο ΕΝΝΟΩ!!!
Μέσα με μεγάλη μου χαρά!!!!
ΔιαγραφήΜια και δε μαγειρεύω
ΑπάντησηΔιαγραφήθα πω μόνο
πόσο ορεκτικά είναι
και τι όμορφος ο chef!
Ευχαριστώ Δάφνη! Αν μαγείρευαν όλοι...θα μέναμε άνεργοι!
ΔιαγραφήΩωωωωωω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα! (μισό, να μπω με το δεξί!) καλώς σας βρήκα αγαπημένε κι από εδώ! Λατρεύω τα μαγειρέματα, τις κουζίνες, τις γεύσεις και τις μυρωδιές! Αλλά... η δύστυχη έχω λυσσάξει που δεν έχω καταφέρει να δοκιμάσω στη ζωή μου σούσι!Δεν έτυχε. δεν είχαμε στην πόλη. και τώρα που μπορεί να έχουμε, εγώ έχω καλογερέψει και βγαίνω με έξοδο μόνο όταν είναι να βγει ο σκύλος!
Anyway, Καλοτάξιδο το νέο ιστολόγιο! Θα σου έρχομαι συχνά γιατί μέσα μου πλανάται το αιώνιο, φιλοσοφικότατο ερώτημα: "Ωρε τι θα φάμε πάλι σήμερα;"
Φιλάκι γλυκοαλμυροξινο!
:)
Α! και... όσο για τη φωτό...Yammy!
Διαγραφή>'ο'<
Θα σου στείλω με courrier μέσα σε παγοκύστες!
ΔιαγραφήΠάντως όταν είναι να κάνεις την Πρώτη έξοδο, μετά το μοναστήρι, μην /(να) τον πας τον καψερό για σούσι. Έχει αφροδισιακές ιδιότητες ;-)
Άμα θα βγώ, θ' ακούσεις τις καμπάνες! αχαχα!
ΔιαγραφήΑφροδισιακές; μμμμ! ενδιαφέρον! θα γελάνε και τ' αυτιά του όταν του το πω! (αν και ως Πηλιορείτης ο καλός μου, έχει μια λατρεία στις προβατίνες!)
ben πολλα φιλια και σε γάιδαρο μονο τον παπά εχω δειχαχαχαχα γραφω πολυ συντομα ,πρεπει να πάω στο μαθημα γειαααα νασια
ΑπάντησηΔιαγραφήTι ευχάριστη έκπληξη! Φιλιά Πολλά!
ΔιαγραφήΤώρα σε είδα εδώ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμένω κέρασμα!
Μα τι απαιτητική που είμαι;
Φιλιά!
Καλωσήρθες Αντιγόνη. Κι εννοείται ...κόπιασε να σε τρατάρω κάτι.
Διαγραφήγράψε κάτι κι εδω!!μια συνταγή βρε!!σε φάγανε τα ρεβεγιόν!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα chef!Πως θα μπορεσω να σας στειλω ενα βιογραφικο διοτι θελω να ασχοληθω με το sushi;Σας ευχαριστω πολυ!
ΑπάντησηΔιαγραφή